top of page

Van Schaduw naar Steun: Een Reis van Verbinding en Herstel

Bijgewerkt op: 3 apr.

In de reis naar zelfontdekking en gemeenschapsopbouw, stuitte ik op een realiteit die diep resoneert met mijn eigen verleden - het schrikbarende feit dat 1 op de 3 vrouwen wereldwijd te maken krijgt met geweld. Dit is niet zomaar een statistiek; het is een echo van de pijn en strijd die velen van ons stilzwijgend dragen. Mijn eigen ervaringen in mijn jeugd hebben mij een uniek perspectief gegeven op hoe moeilijk het is om door zo'n storm te navigeren, vooral als je omgeven bent door stilte, schaamte, en angst.


verbu

De weg van het verleden naar het heden is vaak bezaaid met schaduwen van onuitgesproken pijn en onzichtbare littekens. Uit mijn jeugd weet ik hoe isolerend geweld kan zijn, hoe het je kan laten aarzelen om zelfs maar de eerste woorden van je verhaal te fluisteren. Dit is waarom ik vastbesloten ben om een licht te werpen op deze schaduwen, om een stem te geven aan diegenen die nog zoeken naar die van hun.


Dit deel van mijn leven, hoewel ik het niet in detail zal beschrijven, vormt de kern van mijn begrip en medeleven voor iedereen die zich in een vergelijkbare situatie bevindt. Het is een stille kracht die mij drijft om dit gesprek te voeren, niet alleen als een echo van mijn eigen verleden, maar als een brug naar hen die zich misschien verloren voelen in de echo's van hun eigen verhalen.


Diepgaande Vragen, Betekenisvolle Antwoorden

Geïnspireerd door mijn eigen verleden, reikte ik uit naar FIER met een reeks vragen die niet alleen voor mij van belang waren, maar ook voor iedereen die op zoek is naar begrip, steun, en een weg vooruit. Hier zijn de vragen die ik stelde, gevolgd door de verhelderende antwoorden van Fier, die licht werpen op hun cruciale werk en hoe we allemaal een rol kunnen spelen in het ondersteunen van hen die te maken hebben met geweld in afhankelijkheidsrelaties.


1. Hoe biedt Fier steun aan slachtoffers van geweld?

Antwoord van Fier: Wij bieden bescherming, behandeling en een toekomst aan slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Dat betekent dat we een veilige plek bieden, ervoor zorgen dat ze hulp krijgen bij hun trauma’s en dat we d.m.v. school, werk, sport, etc. werken aan een gezonde nieuwe toekomst voor deze mensen. In ons hele zorgprogramma zijn we ermee bezig om van geweld naar een geweldige toekomst te gaan, om onze cliënten te laten zien: jij bent meer dan je verleden, je hebt zoveel meer in je mars en we geloven in je. Dat hopen we over te brengen.


2. Wat zijn veelvoorkomende misvattingen over geweld in afhankelijkheidsrelaties?

Antwoord van Fier: Mensen denken nog vaak dat slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties een bepaalde achtergrond hebben: moeilijke jeugd, praktisch opgeleid, etc. Maar we zien bij Fier allerlei soorten mensen langskomen voor hulp, jong, oud, vrouw, man, non-binair, praktisch of theoretisch opgeleid. Het is makkelijk voor mensen om slachtoffers van geweld in een bepaald hokje te plaatsen, eigenlijk om jezelf te beschermen, ‘dat kan mij nooit overkomen’. Terwijl we bij Fier zien dat het helaas iedereen kan overkomen, geweld heeft niks met je achtergrond te maken. Daarom is het zo goed om hier alert op te zijn.


3. Hoe kunnen we bewustzijn vergroten over beschikbare hulp en ondersteuning?

Antwoord van Fier: Fier zou het fantastisch vinden als iedereen van "Chat met Fier" af zou weten. Misschien heb je het wel nooit nodig, maar misschien ook wel, voor jezelf of voor een ander. Volg ons daarom op social media en deel eens een bericht over onze chat of over iets anders wat je aanspreekt. Wij zijn erbij gebaat als iedereen weet wat Fier doet en waarvoor je bij ons terechtkunt!


4. Welke signalen kunnen wijzen op geweld in een afhankelijkheidsrelatie?

Antwoord van Fier: Fier heeft een factsheet gedeeld over 'Intieme Terreur' met kenmerken van partnergeweld en adviezen over hoe te handelen. Wil jij de factsheet bekijken? klik dan hier. Deze factsheet is wel voornamelijk gericht op professionals maar kan je hier toch wat informatie over geven.


5. Wat zijn de eerste stappen bij het vermoeden van geweld?

Antwoord van Fier: Vertrouw je onderbuikgevoel en onderneem actie. Je kunt altijd chatten met de hulpverleners van Chat met Fier. Onze chat is niet alleen voor slachtoffers van geweld, maar ook voor omstanders. Twijfel je ergens over? Begin je chat daar dan mee. Onze hulpverleners kunnen je advies geven (als je dat wilt).


6. Hoe begin je een gesprek als je je zorgen maakt om iemand?

Antwoord van Fier: We zien dat mensen toch vaak vervallen in victim blaming, onbewust. Ga het gesprek op een rustig moment aan, als de vermoedelijke dader niet aanwezig is. Neem iemand serieus en onthoud dat je geen bewijzen hoeft te verzamelen, alleen signalen. Respecteer ook iemands ‘nee’ in een gesprek.


7. Hoe creëren we een veilige omgeving voor dit soort gesprekken?

Antwoord van Fier: Er ligt nog te vaak een taboe op praten over ervaringen met geweld. Daarom is het, zoals hierboven al genoemd, belangrijk om rustig en open een gesprek in te gaan en mensen serieus te nemen. Uiteindelijk zou ik zeggen dat organisaties als Fier de verantwoordelijkheid hebben om het taboe daadwerkelijk aan te pakken en dat doen we door bijvoorbeeld in de media over dit soort thema’s te spreken en het bespreekbaar te maken.


8. Wat zijn veilige manieren om hulp te zoeken?

Antwoord van Fier:In gevaar: bel altijd 112. Als je denkt dat er gevaar gaat komen, dan kun je ook al eerder met de politie contact opnemen en wordt er een plan gemaakt voor het geval dat. Dit kan samen met Veilig Thuis.

Als je overweegt je huis te verlaten om naar een (anonieme) opvang of veilig netwerk te gaan: maak contact met Veilig Thuis, dan wordt er een plan gemaakt.

Als iemand hulp wil, maar nog niet goed weet wat past, en er is geen acuut dreigend gevaar: dan kun je bellen met de huisarts, het wijkteam, of Fier om advies te vragen. Je kunt met ons bellen via 088 – 208 00 00 of (anoniem) chatten via chatmetfier.nl.


9. Hoe kunnen we samenwerken met Fier?

Antwoord van Fier: Je kunt ons op verschillende manieren steunen: door te doneren, vrijwilliger te worden bij Fier, partner te worden van Fier of misschien wel te werken bij Fier. Een laagdrempelige manier is om onze boodschap te verkondigen door ons te volgen op social media en onze berichten te delen. Op https://www.fier.nl/fier-steunen/ vind je meer informatie.


10. Welke boodschap heeft Fier voor Women2Gather?

Antwoord van Fier: Vrouwencommunity’s zijn hartstikke belangrijk. Ze creëren een veilige ruimte om over taboe onderwerpen te kunnen praten en te voelen dat je niet alleen staat. Ik denk dat dat een hele mooie is, het gevoel hebben niet alleen te zijn. Dat kan namelijk hartstikke snel gebeuren als je geweld meemaakt, op welke manier dan ook. Het gevoel hebben een geheim mee te dragen, dat je niet weet waarom jou dit moet overkomen, dat je denkt dat het misschien wel normaal is en je niet zo moet zeuren… Weet dan dat als jij het gevoel hebt dat er iets mis is, er hulp voor je is. En dat je hartstikke sterk bent. Jij weet dit allemaal te dragen, ook al voelt het niet zo. En je hebt een fantastische community om je heen die je willen helpen!


Toen ik de vragen aan Fier stelde, deed ik dat met een bijzonder doel voor ogen. In de periode van mijn jeugd, toen ik geconfronteerd werd met de harde realiteit van geweld, zag ik hoe ingewikkeld het was voor de mensen om mij heen om hiermee om te gaan. Het was niet alleen mijn strijd; het was ook een labyrint van onzekerheid en machteloosheid voor hen die wilden helpen maar niet wisten hoe. Dit gebrek aan kennis, gecombineerd met de moeilijkheid om openlijk te spreken over zulke pijnlijke ervaringen, maakte het een eenzame en uitdagende tijd voor ons allen.


Mijn vragen aan Fier waren dus meer dan alleen vragen; ze waren een zoektocht naar begrip, naar manieren om die stilte te doorbreken die zo vaak rond dit onderwerp hangt. De antwoorden die ik ontving, verlichtten niet alleen paden voor hulp en ondersteuning maar benadrukten ook de noodzaak om onze collectieve stem te verheffen tegen het stigma dat het spreken over mishandeling en misbruik omringt.


De boodschap van Fier, dat er hulp beschikbaar is en dat we sterker zijn dan we denken, is een boodschap die ik wil echoën binnen onze gemeenschap. Door meer openheid te bieden en te praten over onze ervaringen, kunnen we de cyclus van stilte en stigma doorbreken. Het is mijn hoop dat door het delen van deze inzichten, we samen kunnen bouwen aan een omgeving waarin niemand zich alleen hoeft te voelen in hun strijd.


FIER, met haar toewijding en uitgebreide antwoorden, dient als een baken van hoop en een bron van hulp voor velen.


Door mijn eigen verhaal te delen en de inzichten van Fier te belichten, hoop ik een dialoog te starten die verder reikt dan de pagina's van deze blog. Laten we samenwerken aan een toekomst waarin openheid, steun, en solidariteit de norm zijn, niet de uitzondering. Want samen, als een gemeenschap, hebben we de kracht om niet alleen te overleven maar ook te gedijen.

bottom of page