top of page

Waarom We Meer Vrouwelijke Leiders Nodig Hebben – Nu Meer Dan Ooit

Als een 28-jarige vrouw die gepassioneerd is over het empoweren van vrouwen, heb ik onlangs wat tijd besteed aan het duiken in de huidige stand van zaken rond vrouwelijk leiderschap. Wat ik vond, was zowel inspirerend als een beetje een wake-up call.


Business women shaking hands

Overal ter wereld zien we vrouwen stap voor stap hogere posities beklimmen. Van politiek tot grote corporaties, vrouwen laten zien dat ze niet alleen in deze rollen passen, maar dat ze ook onmisbaar zijn voor het brengen van verandering en innovatie. Maar, en dit is een grote maar, ondanks deze vooruitgang, zijn we verre van waar we moeten zijn.


Neem bijvoorbeeld de meest recente cijfers: vrouwen bekleden nu meer leiderschapsposities dan ooit tevoren. Dit klinkt fantastisch, toch? Maar als we dieper graven, zien we dat echte gendergelijkheid in de bestuurskamer nog steeds een verre droom is. Volgens de Global Gender Gap Report 2023 hebben we nog een lange weg te gaan.


In veel sectoren, vooral in STEM (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde), is de vertegenwoordiging van vrouwen schrikbarend laag. Slechts 12% van de leiderschapsposities in STEM wordt ingenomen door vrouwen. Dit is niet alleen een gemiste kans voor vrouwen, maar voor de hele maatschappij. Diversiteit in leiderschap leidt tot innovatievere en inclusievere oplossingen.


Dus, wat kunnen we hieraan doen? Het begint met ons. We moeten de ruimte innemen, onze stemmen laten horen en elkaar steunen. Mentorprogramma's, netwerken en het voeren van gesprekken over gelijke kansen zijn cruciaal. We moeten bedrijven en organisaties aansporen om actie te ondernemen en beleid te implementeren dat vrouwelijk leiderschap ondersteunt en bevordert.


Sinds een paar dagen ben ik lid van een super leuke Facebook groep (en ja ik weet het Facebook is een beetje uit de tijd, maar de groepen waar je bij kunt aansluiten zijn nog harstikke actief) genaamd Business Babes met allemaal vrouwen die ondernemen. We moeten verbinden met elkaar en vooral niet gatekeepen.


Lieve dames, laten we samenwerken om deze cijfers te veranderen. Laten we ons inzetten voor meer vrouwelijke leiders in elke sector en op elk niveau. Want als vrouwen leiden, volgt de wereld.



bottom of page